dijous, 13 d’agost del 2015

Macabeu —ancestral i tranquil

Ara sí que podem dir que Gelamà, el celler de Vilajuïga, ha recuperat els seus orígens. Recordo molt bé quantes vegades havia passat per la carretera de Roses a Garriguella i havia vist aquell celler aparentment en desús, amb la llegenda «CAVAS GELAMA» inscrita a la façana. Parlo dels anys vuitanta del segle passat, quan l'Empordà vitivinícola que ara coneixem estava pràcticament a les beceroles. Més endavant, recordo quan vaig conèixer en Roger i vaig adonar-me del seu entusiasme il·limitat per posar en marxa un celler a la finca familiar —recuperant el fil del seu avantpassat que, el 1892, havia endegat «Cavas Gelamà». Va parlar-me de tot el que volia arribar a fer —fins i tot xampany, com el seu avantpassat! Em va semblar que en Roger era un personatge al·lucinat, en el millor sentit de l'expressió que, segons el DLC, significa «captivat irresistiblement».


Doncs sí, en Roger ha fet xampany al celler de Vilajuïga, després de setanta anys del Gelamà original. Unes mil ampolles de brut nature de la collita 2013, fetes pel mètode que en diem ancestral, a partir —tanmateix!— del magnífic macabeu del celler. És un vi curiós i atípic que, per dir-ho d'alguna manera «xampanyeja» poc i, per tant, fuig dels paradigmes que més coneixem. Lleuger, delicat, amb un carbònic efímer de fina bombolla, s'hi reconeixen les virtuts del macabeu de Gelamà. Hi ha una lleu untuositat, hi ha equilibri i una llargada persistent. En podríem dir «tranquil». És fresc i melós. L'etiqueta, força impactant, reprodueix un dibuix —que no sé si és originalment antic o simplement imita l'estètica de fa molts anys—  que li dóna molta força gràfica.

[Amb aquest xampany cal parar atenció a la copa. Bé, sempre cal parar atenció a la copa, però aquest cas és potser una mica més notori. Jo tinc la tendència a tastar el xampany amb una copa de les que en podríem dir de vi blanc, però de seguida vaig adonar-me que el xampany de Gelamà i aquesta copa no s'entenien gens un amb l'altra. Quan vaig passar a una copa més flautada, tot es va resoldre i el vi s'hi va poder expressar correctament.]


Deixant de banda l'interès que aquest ancestral m'ha suscitat, no cal dir que el gran vi d'en Roger Rius segueix sent el seu macabeu tranquil —sense voler ofendre la seva carinyena deliciosa. Ja he escrit més d'una vegada l'altíssima opinió que em mereix aquest vi, que conec bé des de la seva primera collita. Procedeix d'una vinya de menys de dues ha a la partida de Les Corbes (o Escorbes), plantada el 1950, que es troba just a la intersecció de la carretera de Roses amb la de Llançà.

El Macabeu 2013 de Gelamà té per a mi una significació especial perquè el meu fill va participar, precisament, a la seva verema. Per aquest motiu, l'altre dia, quan el meu fill va venir a passar un parell de dies amb nosaltres, vam destapar-ne una ampolla que jo tenia desada esperant aquell moment. Va acompanyar un memorable arròs de calamarsets i em va reafirmar en la meva dèria que aquest macabeu que fa en Roger és un dels nostres millors macabeus —i això és dir molt!

[Correcció: No és ancestral! Demano disculpes per aquest error monumental, que no sé com és que s'ha produït. El xampany de Gelamà està fet pel mètode tradicional, no pas pel mètode ancestral. ]